Menu
De doelgerichte manager, de slimme solospeler en de nauwgezette teamplayer: net doordat ze zo verschillend zijn, vormen Manon, Tamara en Lotte een topteam. Samen leggen ze binnen Research & Development de stevige basis van de TMA-methode. Lotte vertelt over de kracht van R&D, de ‘speeltuin’ die TMA is en boeiende onderzoeken.
Niet iedereen bij TMA is een oude rot in het vak. Lotte Eichler-Wessels is een relatief nieuw gezicht binnen de organisatie; ze werkt nu bijna twee jaar bij R&D. Samen met haar collega’s Manon Jansen en Tamara Jongens spitst ze zich toe op de wetenschappelijke kant van TMA.
En dat is een belangrijke taak. “Je kunt wel zeggen dat mensen beter samenwerken als ze meer inzicht hebben in hun talenten, maar dat moet je natuurlijk kunnen bewijzen. Dat doen we door goed onderbouwde vragenlijsten te ontwikkelen. We waken ook over de kwaliteit van de Talentenanalyse, onder andere door te zorgen dat we de juiste normgroepen gebruiken. Op die manier leggen wij mee het stevige fundament van de TMA-methode.”
De Research-afdeling is er niet alleen voor de methode zelf, maar ook voor organisaties die met de TMA Methode aan de slag gaan. “Dankzij de Talentenanalyse beschikken we over een schat aan data, waarmee we bijvoorbeeld de unieke talenten binnen een organisatie en het (talent)potentieel van medewerkers kunnen onderzoeken. Met andere woorden: wat heeft de organisatie allemaal in huis? Via die vragenlijsten kunnen we bijvoorbeeld het niveau van betrokkenheid, de nood aan samenwerking of de vitaliteit van medewerkers in kaart brengen.”
Maar het kan ook specifieker, gaat Lotte verder. “Welke talenten maken iemand een goede leerkracht of een sterke salesmedewerker? Die inzichten kunnen organisaties ondersteunen in hun selectieproces.”
Lotte focust zich vooral op onderzoeksvragen die binnenkomen van klanten of partners. Manon is haar manager en volgens Lotte de enige in het team die echt doelgericht is. “Zij houdt onze stip op de horizon in het oog. Ze is ook zorgzaam, houdt van gezelligheid en kijkt goed naar wat Tamara en ik nodig hebben. En ze laat zich niet doen: Manon heeft altijd wel een antwoord klaar.”
Tamara omschrijft ze als iemand die ‘doet wat ze wil’. “Maar dat bedoel ik positief. Als zij een idee heeft, dan werkt ze dat ook uit. Ze is superslim en creatief, maar ook kritisch: ze neemt niet zomaar iets aan.” En Lotte zelf? “Ik ben wat meer groepsgericht: een teamspeler die zich goed kan aanpassen, waardoor samenwerken vlot verloopt. Mijn behoefte aan afstemming is hoger dan die van Manon en Tamara; ik overleg graag en zoek verbinding. En ik ben accuraat. Bij al die onderzoeken komt het goed uit dat ik van nature graag nauwkeurig werk.”
Drie heel verschillende types dus. Waar vinden ze elkaar? “Vanuit onze empathie werken we goed samen. We zijn echt geïnteresseerd in hoe het met de ander gaat. Wat onze samenwerking oplevert, is kwaliteit. We hebben elk onze eigen manier van denken en dagen elkaar daardoor uit.”
Lotte is niet alleen op het werk een teamspeler, maar ook daarbuiten. Zo deed ze vroeger aan korfbal, een echte teamsport, en gaat ze nu elke week zwemmen met een vriendin. “Ik raak veel meer gemotiveerd als ik iets samen kan doen, in plaats van alleen.” Dat geldt ook voor tijd met vrienden of met Tom, haar man sinds bijna een jaar.
Ook Tom is niet ontsnapt aan TMA. “Hij heeft inderdaad een Talentenanalyse gedaan,” glimlacht Lotte. “We scoren allebei hoog op orde en structuur. Dat is wel handig; we doen alles goed doordacht. Hij is wel iets doelgerichter dan ik. Ik leef wat meer in het hier en nu.”
Dat iedereen anders is, dat wist ze al voor ze bij TMA werkte. Maar sinds ze hier aan de slag is, kan ze veel beter verwoorden hoe ze zelf in elkaar zit en wat echt bij haar past. “Het is fantastisch om zo bewust bezig te zijn met je eigen talenten én die van anderen. Ik ben geen doorsnee TMA’er. Ik geef anderen sneller ruimte, ben wat plichtsgetrouwer en werk nauwkeuriger dan de meesten. Je zou kunnen denken: ik ben anders. Maar je kan het ook zien als: ik breng iets extra’s mee.”
Lotte noemt TMA “een soort speeltuin”. “Als je een idee hebt en iets wil uitwerken, kan dat gewoon. Je krijgt hier veel vrijheid. Bij TMA kan ik nog beter ontdekken wat mijn talenten zijn én krijg ik de kans om ze echt in te zetten. Het is een positieve, open-minded werkomgeving met toffe collega’s.”
Zelf wil Lotte zich nog verder ontwikkelen op vlak van communicatie. “Het is geweldig dat je dat hier gewoon kunt aangeven,” zegt ze. “Dat je mag uitspreken wat je nog meer gelukkig maakt en dat er ook effectief iets mee gedaan wordt.”
Maar eerst ligt de focus nog op R&D. “We willen dat organisaties standaard kiezen voor onderzoek wanneer ze starten met talentmanagement, omdat kennis zo veel meer inzicht biedt. Research moet echt een no-brainer worden.”
CV:
Lotte Eichler-Wessels (30)
Studeerde Psychologie
Werkte eerder als onderzoeksassistent en veldwerkcoördinator bij een GGZ-instelling
Oprichters en vrienden Bastian & Edwin over 25 jaar TMA
Ze zijn de mannen achter de TMA Methode, en dat houden ze graag zo. Bastian Müller en Edwin van IJzendoorn vinden het belangrijker om hun filosofie te verspreiden dan om zelf de lof te krijgen. Toch hebben ze grote ambities én een groot hart voor elkaar. Hun diepe vriendschap is de drijvende kracht achter hun succes.
Temoeri over het waarmaken van zijn droom
Temoeri Sjamojani is hét ultieme voorbeeld van talentontwikkeling. Als kleine jongen droomde hij er al van om in de IT te werken, maar zo’n job leek toen bijna onbereikbaar.
Lotte over de wetenschappelijke kant van TMA
Je kunt wel zeggen dat mensen beter samenwerken als ze meer inzicht hebben in hun talenten, maar dat moet je natuurlijk ook kunnen bewijzen.
We delen graag onze kennis, daarom maken we ons handboek gratis voor jullie beschikbaar. Download het of bestel een exemplaar.