Van drijfveer naar competentie

Wat is een menselijke drijfveer? Dat is je innerlijke motivatie, iets dat je gedrag en beslissingen beïnvloedt. Het zorgt ervoor dat je doelen nastreeft of bepaalde behoeften wilt vervullen.

Op de werkvloer kijken we vooral naar competenties om te bepalen of iemand succesvol kan zijn in een bepaalde rol. Maar om van drijfveer naar competentie te geraken, focussen we op iemands talenten en voorkeurgedrag.

Hoe sterker de drijfveer, hoe groter het talent

Om een bepaalde behoefte te vervullen, heb je persoonlijke kracht nodig. En daar ontstaan talenten. Een talent is eigenlijk het positieve gedrag dat je helpt om te krijgen wat je nodig hebt of belangrijk vindt. Hoe sterker de drijfveer, hoe meer je dat talent gaat ontwikkelen.

Neem bijvoorbeeld een sterke behoefte aan orde en structuur: dat leidt vaak tot talenten zoals nauwkeurigheid, precisie en ordelijk werken. Want net dankzij die talenten breng je orde en structuur in je werk en leven en bereik je wat je echt wilt. Een ander voorbeeld: als je veel variatie en nieuwe ervaringen nodig hebt, ontwikkel je vaak talenten zoals veelzijdigheid, nieuwsgierigheid en omgevingsgerichtheid.

Door deze talenten in te zetten, vergroot je de kans dat je variatie en nieuwe prikkels in je leven krijgt en die behoefte dus wordt ingevuld.

"Een competentie is een combinatie van waarneembaar gedrag, kennis, vaardigheden, houding en/of persoonlijke eigenschappen waarmee je op de werkvloer bepaalde doelen kunt bereiken."

Drijfveren, talenten, voorkeursgedrag en competenties

Met de modules van TMA worden talenten en competenties vlot met elkaar verbonden. Om duidelijk te maken hoe drijfveren, talenten, voorkeursgedrag en competenties samenhangen, hebben we ze in een overzicht geplaatst.

Wat is een drijfveer?

  • Een innerlijke kracht die je gedrag, acties en beslissingen stuurt
  • Iets wat je 'drijft' om te doen wat je doet
  • De bouwstenen van je persoonlijkheid
  • Een pijler waarop we meten

Wat zijn talenten?

  • Natuurlijke sterkte die komt uit een sterke drijfveer
  • Voortkomend uit een sterke intrinsieke wil om een behoefte te vervullen
  • Positief gedrag dat je van nature heel makkelijk vertoont
  • Het is gewoon wie je bent

Wat is voorkeursgedrag?

  • Het gedrag dat je het liefst laat zien vanuit je drijfveren en talenten
  • Gedrag dat past bij wie jij bent
  • Gedrag dat je vertoont wanneer niemand kijkt

Wat zijn competenties?

  • Gedragsvaardigheid die iemand stabiel kan inzetten door kennis en ervaring
  • Skills
  • Wordt het makkelijkst ontwikkeld als je er talent voor hebt

De match tussen talent en werk

Talenten zijn de bouwstenen waarmee je op jouw unieke manier dingen gedaan krijgt. Al je talenten samen maken wie je bent en zorgen voor gedrag dat écht bij je past. Logisch dus dat je het beste werk kunt doen dat aansluit bij jouw talenten. De ‘match’ tussen je werk en je talenten zorgt ervoor dat je makkelijker doelen bereikt, sneller bijleert en je goed in je vel voelt.

Om succesvol te zijn in je carrière is die match een sterke basis. Maar daarmee stopt het niet. Talent moet namelijk verder ontwikkeld worden. Zo leer je je werk consistent en professioneel uitvoeren, met de juiste houding, kennis en vaardigheden. In een professionele context spreken we daarom vaak over competenties. Dat is het gedrag dat je nodig hebt om je job succesvol te doen.

De basis: de behoeftentheorie van Murray

Henry Alexander Murray (1893 – 1988) was een Amerikaanse psycholoog die veel betekend heeft voor persoonlijkheidstheorieën. Hij is vooral bekend om zijn ideeën over behoeften en motieven. Zijn theorie stelt dat menselijk gedrag gestuurd wordt door individuele noden.

De theorieën van Murray vormen de basis voor onze TMA Filosofie. Bij TMA geloven we dat elk individu unieke talenten en drijfveren heeft. Door die talenten optimaal in te zetten, behalen mensen betere resultaten en ervaren ze meer werkplezier.

Hoewel Murray zelf niet rechtstreeks meewerkte aan het TMA Model, heeft zijn theorie over menselijke noden en motivaties er wél een grote invloed op gehad. Zijn inzichten vormen de basis voor het idee dat mensen het best presteren en zich het gelukkigst voelen wanneer ze kunnen werken op een manier die aansluit bij hun unieke talenten en drijfveren.

Murray’s theorie heeft ook bijgedragen aan het belang van feedback bij leren en groeien. In de TMA aanpak gebruiken we feedback om mensen te helpen beter inzicht te krijgen in hun eigen talenten en drijfveren. Zo kunnen we hen ondersteunen bij het opstellen van persoonlijke ontwikkelingsplannen.

Word een gecertificeerde TMA Professional!

Wil je de TMA Methode helemaal onder de knie krijgen en deze inzetten voor trajecten zoals coaching, loopbaanbegeleiding en werving & selectie? Meld je dan aan voor onze Certificeringstraining en draag de TMA Filosofie uit met vertrouwen en expertise.

Waar ben je naar op zoek?

Geen resultaten gevonden.